Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας

Αυτές τις ημέρες (22/10/2007) η κυβέρνηση ψάχνει να βρεί τρόπους να μαζέψει 10 δις Ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια. Ομολογουμένως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προτιμούν να μην κόβουν απόδειξη και κατά συνέπεια το κράτος δεν εισπράτει ΦΠΑ από αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό το μαύρο χρήμα ξεπερνά τα 10 δις Ευρώ το χρόνο. Μπορείτε να προτείνετε ολοκληρωμένες μεθόδους για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας ?

Αν όχι, τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει για να μαζέψει η κυβέρνηση αυτά τα 10 δις ?

1) Αύξηση της φορολογίας
2) Αύξηση του ΦΠΑ
3) Επαναπατρισμός κεφαλαίων με δελεαστική φορολόγηση ή απαλλαγές
4) Μείωση εξόδων του δημοσίου τομέα
5) Προσέλκυση επενδύσεων
6) Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ
7) Άλλο ...

Ένα άλλο ερώτημα που υπάρχει είναι το εξής: αν τελικά μαζευτούν αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για το καλό του τόπου ή μόνο ένα μικρό μέρος τους θα γίνει έργο και τα υπόλοιπα θα γίνουν "καπνός" ?

Περιμένω τις απόψεις σας και στη συνέχεια θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, της αντιπολίτευσης καθώς επίσης και με δημοσιογράφους προκειμένου να τις μεταφέρω.
Πιστεύω στη συμμετοχική δημοκρατία και είμαι της άποψης ότι όλοι εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση της χώρας εφόσον έχουμε κάτι χρήσιμο να πούμε. Οι 5 σύμβουλοι και τα 10 γραφεία συνεργατών που έχει ο κάθε υπουργός δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δύναμη καθώς επίσης και τις εξειδικευμένες γνώσεις όλων των υπολοίπων.

Θα σας παρακαλούσα μόνο αν θέλετε στα σχόλιά σας να γράφετε και τον τομέα εξειδίκευσής σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις απόψεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: